cs

Švestkový koláč

Potřebné suroviny:

 3 vejce
60 g másla
120 g kukuřičné mouky
120 g cukru krupice
1 lžičku prášku do pečiva
trochu mleté vanilky (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu, nebo 1 vanilkový cukr
200 g zakysané smetany
asi 10 - 12 švestek a podle potřeby kousek másla a trochu hrubé mouky nebo pečicí papír na formu


Pojďme se podívat jak na to:

Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte přírodní vanilkový extrakt a cukr (jak obojí vyrobit, se dozvíte v tomto článku), tím lépe pro vás. Mletou vanilku získáte jednoduše. Schovejte si nějaký starý mlýnek na koření, nakrájejte vanilkový lusk na malé kousky a v případě potřeby při jakémkoliv pečení prostě trochu vanilky namelte. Je to mnohem lepší, než umělý vanilínový extrakt nebo cukr, a i na chuti a vůni to bude znát!

Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175 stupňů.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte vejce, vždy je šlehejte asi minutu či dvě.Pokud by vejce byla studená, právě vyndaná z lednice, máslo se vám zpět srazí, takže pozor na to!

Těsto nalijte do připravené formy, navrch namelte ještě trochu vanilky (nebo posypte vanilkovým, ne vanilínovým! cukrem) a pečte asi 25 minut dozlatova.

Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.