cs

Borůvkový koláč z rýžové a pohankové mouky

Borůvkový koláč z rýžové a pohankové mouky

Potřebné suroviny:

Na těsto:

  • 400 ml jogurtu

  • 2 vejce

  • 250 g  medu (nebo jiného sladila)

  • špetka soli

  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 100 g pohankové mouky 

  • 250 g rýžové mouky 

Na tvarohovou náplň:

1 kg tvarohu

  • 2 šťastná vejce
  • špetka soli
  • lžička vanilky (vanilkové aroma) 
  • 150 g  medu (nebo jiného sladidla)

Na ovocnou náplň:

  • 1 kg borůvek či jiného ovoce

Na drobenku:

Kokosový olej na vymazání a pohankovou mouku na vysypání plechu.


Postup:

Předehřejte si troubu na 170°C funkce horký vzduch. Plech vymažte kokosovým olejem a vysypte pohankovou moukou.

Všechny ingredience na tvarohovou náplň smíchejte v jedné středně velké misce. 
V další menší misce si připravte ze všech uvedených ingrediencí drobenku.

A nyní připravíme těsto. Do větší mísy dejte všechen jogurt, vejce,med a sůl a smíchejte. V druhé míse smíchejte zbylé suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, sodu a tuto směs vmíchejte krátce do jogurtového základu tak, aby se těsto příliš nepřepracovalo jen aby se ingredience spojili. 

Těsto nalijte na plech a rozprostřete jej. Na těsto přidejte stejnoměrnou vrstvu tvarohové náplně, pak vrstvu borůvek a na závěr posypejte vše drobenkou. Plech dejte do trouby a pečte 45 minut na 170 C . Poté koláč nechte dobře vychladnout.